Home Gadgets Gadget til naturen

Gadget til naturen

801
0

Du har måske været ude og gå en tur med dine bedsteforældre ved stranden, hvor I har kigget efter rav. Det er en typisk ting, man laver på stranden, hvis man ikke er der for at solbade en varm sommerdag. Men det er sikkert ikke særlig ofte, du har haft held med at finde rav. Heldigvis findes der en gadget, der gør det meget nemmere. Den kaldes en ravlampe.

Hvad er en ravlampe?

En ravlampe er en lygte, der lyser med UV lys. Rav lyser op, når det rammes af UV-lys, og derfor vil du tydeligt kunne kende forskel på de almindelige sten og ravklumperne på stranden. Udover at få rav til at lyse op kan en ravlampe også få bl.a. kokainrester og urin fra kæledyr til at lyse op. Derfor bruges UV-lys også professionelt.

Sikkerhedsforanstaltninger

På stranden kan man også finde fosfor. Fosfor ligner rav og vejer cirka det samme, som rav gør. Fosfor lyser også op, ved UV-lys.

Man skal dog passe på med fosfor, for det er ganske giftigt. Den dødelige dosis for et menneske er under 0,1 g. Derudover er det meget brændbart og antændes nemt. Ydermere kan dampene fra fosfor føre til knogleskørhed, så det er altså vigtigt at være påpasselig. Hvis man lige pludselig har fosfor liggende hjemme i stuen er det decideret farligt

Hvornår skal jeg tage på ravjagt?

Det ideelle tidspunkt for ravjagt eller ravsafari er umiddelbart efter en storm eller efter et kraftigt blæsevejr.

Når vejret er vildt, er vandet det ofte også. Så under en storm bliver der rusket op i havbunden, og der bliver skyllet en masse ting op på stranden. Rav er også lettere end sten, så der bliver skyllet ekstra meget rav op, når bølgerne kaster sig ind over stranden.

Sæsonmæssigt er det bedst at lede efter rav i efteråret eller i vintermånederne, når vandet er koldt.